Traditionsbärare och kunskapsförmedlare
23 Feb, 2016 av Mementor
Den 22 februari 2016 höll Margareta i en workshop på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Hon berättade om sin egen kunskapsresa och om sitt arbete och sina erfarenheter av ledarskap och utveckling i hälso- och sjukvården. Margareta ställde sig tidigt frågan om vem det är som egentligen bestämmer i hälso- och sjukvården. Och under de snart fyrtio åren hon har arbetat i och nära denna “bransch” så väntar hon fortfarande på svaret. Kanske är det därför hon intresserat sig så för Komplexa Adaptiva System (KAS), där teorin säger att ingen av de inblandade har mer än 15 % påverkan på systemet, oavsett position i hierarkin.
Mementor har sedan starten av företaget för 10 år sedan bl a arbetat med att förmedla och tillämpa den kunskap kring ledarskap och förbättringsarbete som växt fram under ett mångårigt samarbete mellan Sverige och Institute for Healthcare Improvement (IHI) i Boston. Koncepten kring metoder och modeller som Genombrott, Idealized Design, Värdekompassen och inte minst ”Triple Aim” behöver kompletteras med kunskaper och färdigheter om ledarskap för att kunna skapa rörelse och riktning i komplexa system.
I tidigare uppdrag för SKL har Mementor undersökt och beskrivit vikten av nationella stödstrukturer. Hur kan man bygga framgångsrika stödstrukturer – är ett kunskapsunderlag som år 2013 togs fram i samband med projektet “Ledningskraft”. “Ledningskraft” handlade om att förbättra vård och omsorg om de mest sköra äldre i vårt samhälle, men modellerna och angreppssätten är generella och kan tillämpas av alla som arbetar med utvecklings- och förbättringsarbete i komplexa miljöer där traditionella “top-down”-metoder inte fungerar. Kunskapsunderlaget är uppdaterat i februari 2016.