Att driva förnyelse i komplexitet eller ”Vad har stadsbyggnad och andra komplexa utvecklingsprocesser gemensamt”? Läs Klaras nya artikel!
16 Dec, 2016 av Mementor
När vi tänker i kategorier och lyssnar på dem som är djupt kunniga inom olika sakområden är det svårt att se vad som kan vara gemensamt mellan olika branscher och områden. Mementor har under 10 års tid arbetat med uppdrag i så skilda verksamheter som hälso- och sjukvård, kärnkraftsindustri, socialtjänst och stadsbyggnad. Uppdragen har i de allra flesta fall kännetecknats av komplexa utmaningar i verksamheter som är hårt reglerade och organiserade i strukturer som syftar till att uppnå ordning, säkerhet, likabehandling och/eller andra vällovliga mål.
Mementor har hela tiden arbetat i gränslandet mellan teori och praktik. Klara Palmberg-Broryds avhandling Beyond process management ger en tydlig teoretisk bas. Klara arbetar nu som strategi- och förnyelsedirektör i Nacka kommun och har på flera olika sätt tagit med sig sin teoretiska kunskap till den praktiska verklighetens utmaningar i en storstadskommun, som ska bygga 20 000 nya bostäder och växa på många olika områden. Klara har sammanfattat sitt arbete med att driva förnyelse i komplexa miljöer som t ex stadsbyggnad i en artikel som är publicerad i tidningen Kvalitetsmagasinet under rubriken ”Teori möter praktik” Att driva förnyelse i komplexitet
Innehållet i denna artikel har mycket gemensamt med ett annat komplext område som i vissa sammanhang fått rubriken ”kunskapsstyrning” inom hälso- och sjukvård. Hälso- och sjukvård är en verksamhet som sällan låter sig ”styras” och därför kanske begreppen kunskaps- och beslutsstöd är mer relevanta. Om vi lägger till utmaningen att digitalisera detta kunskapsstöd så att det på ett smart sätt blir tillgängligt i de journalsystem som används i det dagliga arbetet hos vårdgivare runt om i landet så når komplexiteten än högre nivåer. Mementor arbetar för närvarande med ett initiativ för att kunna digitalisera medicinskt beslutsstöd och artikeln innehåller mycket relevans för detta initiativ.
I dagarna har Institutet för Framtidsstudier kommit med en rapport ”Bortom IT – Om hälsa i ett digitalt samhälle”. http://www.iffs.se/media/22074/bortom-it_low.pdf Denna rapport utgår från samma teoretiska bas som Klaras avhandling innehåller. Rapporten drar också samma slutsatser när det gäller att hantera utmaningarna inom det område som hittills har kallats ”E-hälsa”.
Vi vill passa på att önska en skön jul- och nyårshelg och hoppas att den ger tid för reflektion samt tankar på det nya året.
Margareta och Lars